top of page
תמונת הסופר/תShachar Or

כאבי גב תחתון

עודכן: 9 ביולי 2023

מאמר זה הוא השני מבין שלושה מאמרים.

מבט כללי על כאבי גב והטיפול בהם בהידרותרפיה, ניתן לקרוא כאן.

על כאבי גב עליון והטיפול בהם בהידרותרפיה, ניתן לקרוא כאן.


כאבי גב תחתון מלווים פעמים רבות בפריצה או עיוותים של דיסק באזור החוליות L4-L5, כתוצאה ממאמץ, מתיחה, ישיבה מרובה, או יציבה לא נכונה, או שחיקה שנגרמה לאורך שנים.


כאב הגב התחתון עשוי להיות מלווה גם בהקרנה של כאב או נימול לכיוון הרגליים או הישבן, כשאנחנו מחלקים כאן לשני מצבים עיקריים.


סיאטיקה הוא מצב שבו האזור הפגוע נמצא בחוליות הגב התחתון, אבל הכאב מוקרן לאורך העצב הסיאטי, והמטופל מרגיש אותו ברגל (ירך, ברך ואפילו קרסול).


סינדרום פיריפורמיס מתרחש כאשר שריר הפיריפורמיס מתכווץ סביב עצב הסיאטיק וגורם לכאבי גב תחתון. במקרה של פיריפורמיס לא ניתן לראות פגיעה בגב התחתון באמצעים דימותיים כמו MRI או CT, כי המקור הוא שרירי.


חשוב להדגיש שוב, שהעבודה במים לא יכולה לתקן שינויים ניווניים במפרקים או בשלד. היא יכולה לשחרר שרירים ולחזק אותם, היא יכולה להקל על כאב והיא יכולה לעזור למטופל לחזור למצב פעיל ונע.


חלק משמעותי מהעבודה במקרה של כאבי גב תחתון הוא חיזוק של שרירי ליבה. שרירי הליבה: בטן, גב, שכמות, הם אלו שמחזיקים את הגוף שלנו זקוף. במים החמימים יותר קל לשאת את משקל הגוף, והמים מרפים שרירים ומשככים כאבים, ובכך מאפשרים לעשות תנועות שעלולות להיות מכאיבות מדי ביבשה.

העבודה על שרירי הליבה נעשית כנגד התנגדות המים בשילוב התנגדות מצופים, ובכך מתאפשרת עבודה מותאמת מבחינת המאמץ לכל רמה של כושר. נעבוד גם על גמישות והארכה של שרירים, בייחוד שרירי הגב התחתון והישבן. שילוב בין גמישות לחיזוק, נותן לנו שריר שיודע להתאמץ כשמבקשים ממנו, ויודע גם לבצע תנועות יוצאות דופן בלי להיתפס כמחאה. את התרגילים ניתן ורצוי לקחת הביתה, לשימור ושיפור כושר.




חלק משמעותי נוסף הוא ההצפה הפסיבית. וואטסו קליני מטפל היטב בבעיות של כאבי גב תחתון, סיאטיקה וסינדרום פיריפורמיס. כשהמטופל שוכב במים עם מצופים אני יכולה להגיע לכל איזור בגב ובשרירי הישבן, לסייע במקומות בהם השרירים תפוסים, ולהניע את המפרקים. חלק מהוואטסו הקליני משלב מתיחה לאורך עמוד השדרה, תנועה שנותנת תחושה של הארכה ויצירת ריווח בין החוליות, ובכך הפחתה של הכאב.












החלק האחרון משלב שיחה ובחינה של הרגלי חיים, מתוך כוונה לברר בדיוק באילו קשיים נתקל המטופל, מה מקל על הכאבים ומה מחריף אותם, ובמה ניתן לשנות את אורחות החיים: יציבה, תבנית הליכה, תבניות שינה, הפחתה של סטרס.


סינדרום הפיריפורמיס, מקושר מחקרית עם טראומות (פיזיות או רגשיות), כיוון שהשריר מתכווץ כחלק ממערכת ההישרדות. נלמד יחד שיטות אפקטיביות להתמודד עם חרדות, ולשחרר את השריר כך שיכאיב פחות.


בסרטון ניתן לראות רוטציות של הגב, שבעיקרן מיועדות לשיפור טווחי התנועה.




פוסטים אחרונים

הצג הכול

コメント


bottom of page